Main menu

De Lacandon Maya’s

De Lacandon Maya”s zijn een volk in het zuiden van Mexico en Guatemala. De Lacandon Maya`s zijn de oorspronkelijke bewoners van de Lacandonjungle in Chiapas, Mexico. Volgens diverse Mayanisten zijn hun voorvaderen in de zeventiende en achttiende eeuw vanuit Yucatán naar het Lacandonwoud gevlucht om de Spaanse overheersing te ontlopen. Door hun afgelegen locatie lukte het hen om tot in de jaren veertig van de twintigste eeuw buiten het bereik van missionarissen en andere blanke invloeden te blijven.

bonampak-room

Dat de cultuur daar al jarenlang domineert kan je bewonderen bij de Bonampak, wat letterlijk ‘beschilderde muren’ betekent. Hier vind je een tempel met drie kamers waarvan de muren zijn beschilderd in de Klassieke Periode. Verder is de omgeving rijk aan een prachtig imponerende en ongerept stuk jungle waar kletsende watervallen zich domineren. Je ziet vegetatie van varens tot bromelia’s en allerlei andere prachtige taferelen.

De naam “Lacandon” is afkomstig van ah akantunoob, ah betekent “de”, akan betekent “oprichten” en tun staat voor “stenen afgodsbeeld” (oob is meervoud). ah akantunoob betekent dus “Zij die de afgodsbeelden oprichten”. De Lacandon Maya`s kregen deze naam van andere Maya`s in de omgeving die zich hadden bekeerd tot het Christendom. Uiteindelijk verbasterde hun naam in Acantunes en werd het woud waar zij in leefden El Acantun genoemd. Op een gegeven moment veranderde deze naam in El Lacantun. Uiteindelijk stond het woud bekend als El Lacandon en zijn inwoners als Lacandones.
De Lacandones noemen zichzelf in hun taal, die eveneens Lacandon wordt genoemd, echter de Hach Winik, wat “Echte Mensen” betekent. Ze onderscheiden zichzelf van twee andere mensensoorten, namelijk de kah (ladino”s) en de tsul (buitenlanders oftewel de blanken). Beiden spreken volgens de Lacandones Putun T”an (“Onverstaanbare Taal”). De manier waarop ze zichzelf onderscheiden geeft aan dat ze zich enigszins superieur voelen ten opzichte van de andere indiaanse volkeren en blanken (etnocentrisme). Zo zijn ze er bijvoorbeeld van overtuigd dat twee druppels van hun bloed een blanke kunnen genezen.

Ze staan vooral bekend om hun witte lange tunieken van katoen en hun lange zwarte haar. Toeristen komen hen vaak tegen bij de ingang van de Maya-ruïnes van Palenque. Hier bieden zij de toeristen hun handwerk aan. De reden dat het toerisme een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor de Lacandones, is omdat houtkapbedrijven de laatste jaren zo`n 65.000 (!) hectare van het tropisch regenwoud van de Lacandones hebben gekapt, waardoor ze niet meer in staat zijn zichzelf volledig te onderhouden met wat de natuur hen te bieden heeft.

Antropologen en archeologen zijn bijzonder geïnteresseerd in de Lacandon maya`s omdat zij jarenlang de Spaanse overheersing konden ontwijken en nog op een zeer traditionele wijze hun leven leiden. Hierdoor staan de Lacandon Maya`s nog het dichtste bij de Oude Maya`s van vóór de Spaanse veroveringen.

bron: http://www.indianspirits.net/