Main menu

Mexico stad, Frida Kahlo

Mexico-City is de onvolprezen hoofdstad. Het is een miljoenenstad die kampt met zware milieuproblemen, te wijten aan haar ligging in een dal en haar explosieve bevolkingsgroei. De stad ligt op 2240 m en is omringd door hoge vulkanen, ze is gebouwd op een moeras dat de Azteken deels hebben drooggelegd voor de bouw van hun hoofdstad Tenochtitlan. Maar het is zo’n bruisende stad, én de plaats waar 3 historische momenten samenkomen: het rijk van de Azteken, de Spaanse hoofdstad en de eigentijdse hoofdstad van het land. Elk tijdperk heeft zijn sporen nagelaten: archeologische sites midden in de stad, grootse koloniale bouwwerken (gemaakt van stenen uit Azteekse tempels), Frans-Italiaanse gebouwen vanuit de tijd van Porfirio Díaz die de stad een Europese allure wou geven, moderne flatgebouwen…het kan niet op. Voor de bezoeker biedt ze echter een skala aan oude en nieuwe buurten, musea, pleinen, parken, restaurants en eethuizen.

Vervolgens het museum van antropologie om kennis te maken met de culturen die je tijdens een reis door Mexico leert kennen.

Frida Kahlo, net als veel andere kunstenaars en schilders maakte een uniek oeuvre rond haar ervaringen van intense pijn en lijden; zowel in reactie op haar verlamde lichaam na een busongeluk en haar tumultueuze relatie met de mentor en collega-schilder Diego Rivera.

Haar schilderstijl al bekend als primitieve leent zich voor deze eerlijkheid en het is vanwege deze unieke verkenning van dergelijke menselijke zwakheid dat ze, in haar schilderijen en foto’s evenals haar quotes, heeft waarschijnlijk een enorme hoeveelheid om ons te leren over de kunst van de mortaliteit

In de gezellige kunstenaarswijk Coyoacan (per metro vanuit de stad). Hier bevindt zich ook het geboortehuis van de bekende, excentrieke schilderes Frida Kahlo, dat nu een museum herbergt. ’s Middags eten op de markt van Coyoacan of in één van de trendy restaurants op het plein.