Bonaire beslist de moeite waard, ook als je geen duiker bent. - caribbeanlatin.nl

Bonaire beslist de moeite waard, ook als je geen duiker bent.

Bonaire staat vooral bekend als ‘divers paradise’, maar denk nu vooral niet dat je hier weinig te zoeken hebt als je geen duiker bent. Integendeel! Ook voor niet-duikers is er genoeg te doen. De sfeer is er super relaxt, je maakt er snel vrienden en de natuur is er overweldigend; zoutmeren, flamingo’s, ongerepte stranden en een oogverblindend azuurblauwe zee.

Relaxed genieten

Langs de kust vind je geen lange witte stranden maar ongerepte natuurstranden, zo puur, zo mooi. Bonaire is weliswaar het twee na grootste eiland van de A-B-C, maar het dunst bevolkt. De twee buren, Aruba en Curaçao, ontvangen jaarlijks veel meer toeristen, maar dat is nu juist de charme van Bonaire; minder ontdekt, authentiek en intiem. Je vindt er geen nachtclubs, geen bruisend uitgaansleven, maar in plaats daarvan wel uitstekende restaurants, leuke bars en gezelligheid. Tel daarbij op een geweldig klimaat het hele jaar door, heel veel zonuren en ‘s avonds is het fijn toeven in zwoele temperaturen onder het genot van een wijntje, cocktail of biertje.

Wist je dat…

…..Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is? Een eigen stukje Nederland in de tropen zeg maar., want je voelt je er snel thuis. Er wordt Nederlands gesproken, naast de eigen taal Papiamento, maar ook Spaans en Engels.

…..Bonaire één van de grootste flamingo populaties heeft? Deze roze beauty’s zijn een echte eyecatcher en tevens het symbool van Bonaire, want op Bonaire heb je grote kans dat je ze ziet! Wilde flamingo’s wel te verstaan. Afhankelijk van het seizoen kunnen dat er wel duizenden zijn.

…..Bonaire een lange traditie heeft als natuurbeschermer? Velen die het eiland lief hebben zetten zich in voor haar natuurbehoud, van bewoners, hotels, tot stichtingen en natuurorganisaties waaronder WNF, Niet voor niets behoort de onderwaterwereld tot een van de meest onaangetaste koraalriffen ter wereld, maar denk ook aan de bescherming van flamingobroedplaatsen en neststranden voor zeeschildpadden. Nature tag: Iedere bezoeker die een watersport beoefent draagt bij aan dit behoud en betaalt een nature tag per verblijf.

Easy does it op Bonaire

Rijden op Bonaire is net als alles hier relaxt, je rijdt er overigens rechts. Er op uit met een auto of scooter, het is allebei leuk. Toeren met de wind door je haren en genieten van de voorbij trekkende landschappen. Niemand heeft hier haast, er zijn zelfs geen stoplichten, heel af en toe steken er wilde ezels of geiten over. that’s it. Voor de sportievelingen die er per mountainbike op uit willen trekken zijn er vele natuurpaden, heel avontuurlijk dus en geen fietspaden zoals in Nederland. Een andere te gekke ervaring is paardrijden. Een mooie tocht over het eiland die eindigt in de kalme zee. Ook al ben je onervaren, dit is echt een belevenis en weer eens iets anders.

Zuidkant

Rij naar het zuiden langs de historische slavenhuisjes, met dichtbij de zoutpannen die roze kleuren in de zon, geflankeerd door witte zoutbergen. Let goed op want hier laten de flamingo’s zich graag zien. Ga vooral lunchen of een drankje drinken bij Jibe city, een favoriete stek aan Lac Bai een gewilde ‘hangout’ om naar surfers te kijken of wat tijd door te brengen op het gezellige strand.

Surfersparadijs

Lac Bai is een 8 km2 grote ondiepe lagune in een baai die door mangrovebos en een koraaldam is afgesloten van de wilde zee. Betere omstandigheden voor windsurfen vind je niet snel ergens anders. Het waait er zo’n 300 dagen per jaar, het water is ondiep met een heerlijke temperatuur en een aanlandige wind, waardoor je niet naar de oceaan afdrijft. Ben je meer van het kitesurfen dan kun je op Bonaire ook absoluut ‘los’ of je het nu wil leren of al een fanatiek beoefenaar bent.

Aan de andere kant van Lac Bai ligt een mooi strand, je rijdt er via een lange zandweg naar toe. Hier vind je azuurblauw water en groene mangrovebossen. Zondag kun je hier met de locals in contact komen, want dat is genieten van Antilliaanse hapjes en live muziek bij het enige barretje dat Lac Cai rijk is. Er liggen bergen karkó schelpen, die herinneren aan de ooit populaire vangst van deze weekdieren, en nu als monument dienst doen..

Kajakken in de mangrove

Je vergeeft het jezelf niet als je geen tocht per kajak door de mangroves maakt. Zo mooi in de prachtige groene natuur en je ziet heel veel vogels. Vanuit de kajak het water in met de snorkel op en je wordt opnieuw ongelofelijk verrast door het zien van de meest kleurrijke vissen en koralen.

Noordkant

Het landschap in dit deel van Bonaire typeert zich door de prachtige kustlijn, en het Gotomeer, waar flamingo’s rustig ronddobberen. Zin om een stukje met ons mee te rijden, bekijk dan onderstaand filmpje?

Washington Slagbaai Natuurpark

Voor een bezoek aan het natuurpark Washington Slagbaai is een 4-wheeldrive een ‘must’. Je zult geen spijt hebben, naast flamingo;s kun je er ook pelikanen en leguanen spotten, en vind je diep verscholen stranden. Als je door dit uitgestrekte natuurpark rijdt, kom je ogen te kort. Cactussen met parkieten, lavarotsen, blowholes én fantastische uitzichtpunten in dit surrealistische landschap, maakt op iedere bezoeker absoluut indruk.

Natuurpark Washington Slagbaai

Snorkelen!

Als je dan toch op Bonaire bent en een van ‘s werelds mooiste onderwaterwerelden letterlijk aan je voeten hebt liggen, dan moet er toch minstens gesnorkeld worden, vind je niet? Het snorkelen maakt nieuwsgierig en voor je het weet ben je klaar voor een echte duik. Zwevend op 15 meter diepte langs het koraalrif en tussen de felgekleurde vissen, is onwaarschijnlijk mooi! Bonaire kent een zeer gevarieerd zeeleven, het eiland staat bekend om de meest ongerepte koraalriffen en de meeste vissoorten in de Caribbean. De kristalheldere zichtbaarheid op elke diepte en de aangename watertemperatuur garanderen een onvergetelijke onderwaterervaring.

Klein Bonaire

Klein Bonaire


Voor de westkust ligt een onbewoond eiland als een pannenkoek zo plat, slechts begroeid met kleine struiken en verschillende soorten cactussen én er zijn stranden met verspreid nestplaatsen van zeeschildpadden. Het is net als de hele onderwaterwereld rondom Bonaire beschermd gebied én één van de plekken waar je geweldig kunt snorkelen en duiken. Het rif rond Klein Bonaire begint vanaf het strand en loopt door tot circa 35 m diepte. Het koraal is hier adembenemend mooi. Vanaf Kralendijk kun je er met de watertaxi naar toe of je huurt een bootje met kapitein ‘easy does it’!