Colombia verrassend veelzijdig - caribbeanlatin.nl

Colombia verrassend veelzijdig

Mei 2016, Monique Peereland

Vorig jaar bezocht ik Colombia. Ik was jaren daarvoor eerder geweest en was toen ook al zo onder de indruk. De airlift vanuit Nederland is niet altijd optimaal geweest maar dat is inmiddels wel anders. KLM vliegt sinds vorig jaar 3x per week naar de steden Bogota en Cali, Air France dagelijks via Parijs naar Bogota. Goede vluchtverbindingen via Madrid met Iberia en dan is er ook nog Air Europa die sinds dit voorjaar met de dreamliner vliegt. Binnenlandse vluchten zijn onvermijdelijk voor een rondreis door een land dat bijna 30x groter is dan Nederland.

Colombia gevaarlijk? welnee!
Na mijn laatste reis door Colombia ben ik meer dan overtuigd. Dit Zuid-Amerikaanse land verdient zoveel meer dan alleen maar het imago ‘gevaarlijk’ te zijn. Ik ziet het zelfs als een geweldige kans voor wie op zoek is naar een verrassend veelzijdige bestemming. En misschien moet ik mij genuanceerder uitdrukken door te zeggen: ‘nee’ Colombia is niet ‘gevaarlijker’ dan landen als Zuid-Afrika, Brazilië of Thailand. Sterker nog in de steden die ik aandeed heb ik mij net zo veilig gevoeld als in menig andere stad in Europa.

Er is zoveel te zien en beleven!
Colombia heeft een prachtige kust, jungle, bergen, woestijn, kleurrijke koloniale dorpjes maar ook chique en moderne steden. En verder een rijke geschiedenis en cultuur én de liefste inwoners! De stranden zijn mooi, maar halen het niet bij die van bijvoorbeeld Aruba.

TIP: combineer Colombia met een van de ABC-eilanden! Kies je voor KLM dan kies je voor een mooi ‘direct’ rondje Colombia als ook Aruba, Bonaire of Curaçao.

Beroemdheden
Iedereen weet dat de beruchte drugsbaron Pablo Escobar uit Colombia komt, maar wist je ook dat Shakira en Juanes zijn landgenoten zijn? En voor wie van magisch realisme houdt kent vast en zeker de schrijver Gabriel Garcia Marquez. Al bijna net zo beroemd is de kunstenaar Botero die in zijn schilderijen en beeldhouwwerken mens en figuur buitensporig opblaast.

P1090823 - kopie

Mijn reis door Colombia
Ik was er 2 weken en reisde samen met een vriendin. Ik ben in de steden Bogota en Cartagena geweest, de één hoog in de Andes en de ander glinsterend als een juweel zo mooi aan de Caribische kust. Ik was onder de indruk van de archeologische plaatsen San Augustin en Tierradentro in het zuiden. Aan de Caribische noordkust ligt Tayrona, een natuurpark aan zee. Ik reisde er in de maand juli. Colombia is het hele jaar te bezoeken. Je kunt als richtlijn aanhouden dat je de minste kans op regen hebt in de periode van december tot maart of in juli & augustus. In de overige maanden is Colombia overigens ook prima te bereizen, buien zijn er met regelmaat maar vaak kortstondig.

Bogota
De meest charmante barrio ofwel stadswijk is La Candelaria in het historische centrum van Bogotá. Kleurrijke koloniale huizen, muurschilderingen, leuke cafés en restaurantjes. Wel even wennen aan de hoogte (2600m) en de hellende straatjes.

P1090788 - kopie

Fietsen én het goudmuseum (‘s werelds grootse goudcollectie)
De stad verkennen per fiets is een aanrader, je stopt regelmatig en het is leuk om te doen. Vergeet niet het goudmuseum te bezoeken, de kunstwerken zijn, ook voor wie geen fan is van musea, echt de moeite waard. Al spendeer je er maar een half uur, voor de entreeprijs hoef je het niet te laten.

P1090791 - kopie

P1100536 - kopie

Popayan 
De vlucht naar Popayan duurt ongeveer een uur. Deze koloniale witte parel, genoemd naar de vele witgepleisterde bouwwerken, is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de inheemse markt Silvia en de rit verder overland naar de archeologische plaatsen. We rijden met een 4wd en een Spaanssprekende privéchauffeur.

Indianenmarkt Silvia
Silivia ligt op zo’n uurtje rijden. Hier verkopen en ruilen de Guambianos-indianen uit de bergen hun producten, voornamelijk fruit en groenten. Een hele leuke markt, waar je niet wordt overlopen door toeristen. Overigens is dit zo’n beetje de enige indianenmarkt die je in Colombia kunt bezoeken. Anders dus dan Peru en Ecuador waar er veel markten zijn waaruit je kunt kiezen. De indianen zijn vriendelijk en al wel zo ‘opgevoed’ dat ze soms ook geld vragen voor een foto. Dat is nooit veel, bovendien krijg je er een glimlach, soms een praatje en een prachtig ‘plaatje’ voor terug.

P1090880 - kopie

P1090914 - kopie

P1090937 - kopie

Tip: vlieg eerst naar Cali, de salsastad van Colombia en reis daarna naar Popayan (zo’n 140 km verder zuidelijk). Cali is een miljoenenstad, maar met een aangenaam tropische sfeer, je komt er nauwelijks toeristen tegen. Ben je een salsa liefhebber kies dan voor een weekend, want de rest van de week ligt de stad er op dat gebied rustig bij.

Tierradentro en San Augustin
Grafkamers diep in de grond afgeschermd door daken en ingesloten door groene bergen. Tierradentro is indrukwekkend! Er zijn inmiddels honderden graven gevonden daterend uit de 6e tot 10e eeuw. Een aantal daarvan zijn te bezichtigen. Nadat het luik open was gemaakt, klauterde ik via een steile ronde trap naar beneden in een donker gat. Eenmaal beneden was er een lichtknop en wat je dan ziet! Een duistere ruimte met pilaren en nissen, tekeningen geschilderd in rood, wit en zwart met voornamelijk geometrische ontwerpen. Wow.

P1100021 - kopie

P1100017 - kopieP1100036 - kopieZo’n 5 a 6 uur rijden van Tierradentro liggen de archeologische opgravingen van San Augustin. De weg er naar toe is prachtig, wat een fantastische rit. Hier vind je stenen beelden en grafzerken van een mysterieuze volksstam uit de 6e eeuw. Volgens sommige wetenschappers zelfs van ver voor Christus. Half mens, half dier is veelal wat de beelden uitdragen, ze zijn soms wel een aantal meters hoog.

Opvallend was dat we een van de weinige bezoekers waren. Af en toe een klein groepje en dat was het dan. We hadden uitgebreid de tijd om bij de beelden stil te staan en een hele goede gids.   P1100108 - kopie

In de omgeving van San Augustin zijn nog meer opgravingen te zien, zoals Alto de los Idolos. Te bezoeken met hetzelfde entreebewijs als van het archeologische park San Augustin.

P1100196 - kopie

Lekker eten en dan naar bed 
Na ons bezoek aan de archeologische parken lunchen we met onze gids. Hij had de tijd want wij waren die dag zijn enige klanten. Je vraagt je af hoe hij hiervan kan leven. Hij woont in het dorp en kwam, nadat ze hem hadden opgeroepen, op zijn brommertje aangereden om te gidsen. De lunch werd een niet te versmaden gegrild vis(je). Ons hotel was allerleukst in een finca opgetrokken en net buiten het dorp gelegen. Bereikbaar vanaf de hoofdweg landinwaarts over een zanderig weggetje.IMG_1431
P1100056 - kopie

Tatacoa woestijn
In zo’n 5 uur rijden we van San Augustin naar de Tatacoa woestijn. Eigenlijk mag het geen woestijn heten, omdat er regelmatig regen valt. De groene vegetatie rondom de rotsformaties bewijst het. De temperaturen zijn er overigens wel naar, zo’n 40 graden. Wandelen door een slapend dorpje heeft ook wel wat en dan in combinatie met de kleuren van de rotsformaties tijdens onze wandeltocht. Van rood en bruin naar grijze tinten.

Na de tocht komen we bij in de schaduw en na het drinken van liters water worden we een uurtje later gedropt op de piepkleine luchthaven van Neiva. We vliegen vervolgens naar Cartagena.

P1100232 - kopie

P1100247 - kopie

Cartagena
In één woord geweldig! Een betoverende koloniale parel met sierlijke pleinen, kleurrijke stadspaleizen, koetsen en imposante stadsmuren en forten. Heerlijk om in rond te struinen. In de historisch ommuurde stad loop je van plein naar plein, straat in straat uit. Je verveelt je geen moment en verdwaalt met gemak. ‘s Avonds is alles sfeervol verlicht. Gezellige terrassen en restaurants van eenvoudig tot luxe. Hotels in Cartagena zijn er in ook in alle klasse.

P1110051 - kopie

IMG_1473
P1100288 - kopie P1100256 - kopie

Uitstapje naar Mompox
Er zijn zoveel leuke dorpjes in Colombia met een prachtig cultureel erfgoed ver weg van de hectiek van steden. Oases van rust, kleurrijk, koloniaal met geplaveide straten en schaduwrijke pleinen. Bij ons staat Mompox op het programma, gelegen op een eiland midden in de Rio Magdalena rivier.  Zo’n 6/7 uur landinwaarts rijden van Cartagena.

Met een SUV en chauffeur trekken we er op uit met nog een passagier. Mompox ligt er stil en verlaten bij. Niet zo gek met de hitte waarin we terecht komen. We zoeken de koelte op langs de rivier, komen terecht op de mooiste patio’s. Het dorp is echt een plaatje met kerken en pleinen. Pas ‘s avonds zien we de lokale bevolking buiten op het kerkplein en zo ook wij. Op een terras met een drankje en een hamburger. De terugreis de volgende dag was ongepland met een lokale bus. Een avontuur waar we zo’n beetje de hele dag over doen.

P1100365 - kopie

IMG_1480Noordelijk Caribische Kust
Van Cartagena nemen we een collectivo ofwel een transfer met andere passagiers naar het noorden. Het duurt zo’n 5/6 uur met een overstap in Santa Marta. Ons hotel ligt in een schitterend groene omgeving. De familie is super aardig, zoals alle mensen hier, we krijgen een ruime kamer met een geweldig groot en comfortabel terras.

Tayrona natuurpark
We rijden vanaf ons hotel in zo’n 20 minuten naar Tayrona. Onderweg zien we de lokale bevolking en een aantal traditioneel geklede Kogi indianen. Samen met een gids maken we een wandeling met de mooiste uitzichten. Zien verlaten stranden, helder water en dichte vegetatie. Hierna relaxen op een strand vlakbij ons lunchadres. In het achterland ligt de Sierra Nevada. De met sneeuw bedekte bergen reiken tot aan zee, de afstand tussen bergen en zee is nog geen 5 km. P1100421 - kopie P1100432 - kopie

Tot slot
Terug in Bogota komt een einde aan een fantastische reis van 2 weken door Colombia. De foto’s zijn gemaakt door mijn reisgenoot Miranda. We houden allebei veel van Latijns Amerika en hebben al heel wat reizen samen beleefd. We waren niet alleen ontzettend onder de indruk van de schoonheid van het land maar vooral ook de levenshouding van de Colombianen. Velen hebben wel iemand verloren als gevolg van de onrusten die het land lange tijd teistert. Colombianen weten wat het is om iemand te verliezen en delen veel verdriet, maar bovenal leven ze het leven. Positief, intens, voor en met elkaar.

Hotels 
Colombia kent ontzettend veel leuke middenklasse hotels, type familiehotel in vaak authentieke gebouwen ingericht met lokale decoraties als schilderijen, kleden en potten. Engels wordt door het personeel in de hotels nauwelijks gesproken dus dat is af en toe even improviseren maar de mensen zijn allerliefst en met een beetje goede wil kom je er altijd uit. Cartagena heeft een overvloed aan hotels van zeer luxe tot eenvoudig en een hele uitgebreide keuze aan restaurants. De charme van slapen in dorpjes in het binnenland of een natuurgebied is iets wat je, vind ik, ook echt moet ervaren. Kijk niet gek op als je, zoals wij, in Tierradentro de enige gasten waren. We hebben lang moeten wachten tot er iemand kwam om ons de kamersleutel te overhandigen. In de avond was er één plek waar we konden eten. Op het menu stond een eenvoudige toch smakelijke ‘pot’ van de dag.

Toeristische infrastructuur
Het toerisme is nog niet overal even goed ontwikkeld.  Het hangt er dus erg vanaf waar je voorkeur naar uit gaat. Engelssprekende gidsen zijn er vooral in de meest bezochte toeristische plaatsen (Bogota, Cartagena, Koffiezone). In de kleine dorpjes of zones waar minder toeristen komen loopt het niet altijd vlekkeloos. Wie daar doorheen kan kijken en de authenticiteit van een plek met de veelal goede intenties van de bevolking verkiest boven de gebaande paden, neemt dit voor lief.

Privé reis
Voor veel mensen is een groepsreis natuurlijk een prima optie. Voor wie meer individuele vrijheid op prijs stelt en privé wil reizen met eigen gezelschap kan het beste alle vervoer op privé basis boeken. Afhankelijk van het budget en je kennis van de Spaanse taal kun je ervoor kiezen om een Engelssprekende escort aan te vragen tijdens de hele of een gedeelte van de reis.

Ben je reisprof en heb je vragen?
Heb je zelf ervaring met Colombia die je wilt delen met andere reisprofs? Of ben je een reis aan het uitstippelen voor je klanten en heb je vragen? Word dan lid van onze CaribbeanLatin community.