Favela Street Curaçao Project - caribbeanlatin.nl

Favela Street Curaçao Project

Voorafgaand aan de finale van het Favela Street Curaçao Project vond in het weekend van 16 tot 18 juli (2021) het Storytelling Camp plaats in het Curaçao Marriott Beach Resort. Het team van de Favela Street Foundation en de jongeren waren onder aanvoering van oprichter Rocky Hehakaija op uitnodiging van Curaçao Marriott te gast.

Rocky met Favela Street Curaçao jongeren in de lobby van Curaçao Marriott Beach Resort

Rocky en Favela Street Curaçao

Favela Street Foundation is een initiatief van Rocky Hehakaija, voormalig profvoetballer en bekend als winnaar van ‘Wie is de Mol (2021). Ze doneerde de winst van Wie is de Mol aan het Curaçao project en dat zegt veel over haar en haar motivatie: jongeren het beste uit zichzelf laten halen met sport als het instrument. Rocky laat zich omschrijven als een inspirerend sociaal ondernemer én staat ook bekend als ‘koningin van het straatvoetbal’.

We spraken haar tijdens het Storytelling Camp in het Curaçao Marriott: “Het is hier echt FANTASTISCH! De jongeren hebben het ontzettend naar hun zin en we krijgen ook onwijs leuke reacties van de andere gasten. Dat ze de energie van de groep zo mooi en positief vinden.”, aldus Rocky. 

Playing ball met Rocky op het strand van Curaçao Marriott

Wat er aan vooraf ging?

Het weekendprogramma ‘Storytelling Camp’ in het Curaçao Marriott is de aanloop naar de finale van het Favela Street Curaçao Project. Het project startte officieel in april 2019, nadat een werving en selectie had plaats gevonden, met 25 deelnemers tussen de 16 en 21 jaar. Favela Street heeft tot doel kansarme jongeren te helpen hun talenten te ontdekken, deze te leren ontwikkelen en ze te laten geloven in hun eigen kracht, zodat ze positief richting kunnen geven aan hun toekomst. Voor zichzelf maar vooral ook om als rolmodel van betekenis te zijn voor hun directe omgeving.  

Foto @rowfotografie

Favela Street coaches

Jongeren worden in het Favela Street programma opgeleid als ‘coaches’. Ze leren sportactiviteiten te organiseren, vaardigheden te ontwikkelen, samen te werken en vooral ook plezier te maken met elkaar. Een van de hoogtepunten tijdens het Curaçao project waren de straatvoetbaltoernooien die op verschillende plekken op Curaçao werden gehouden voor in totaal 150 kinderen! De organisatie was in handen van de jongeren, die zich toen al als echte Favela Street coaches ontpopten. Een topprestatie!

Marriotts’ Queens Ball Room: Workshop Storytelling, Marshmellow challenge en meer….

Storytelling Camp

Voor het schrijven van een persoonlijke verhaal verdiepen de jongeren zich in hun toekomstreis. Al maanden was gewerkt aan ieders persoonlijke zoektocht met daarin centraal de vraag ‘wat zijn je dromen en wensen voor de toekomst en hoe wil je die waarmaken’? En dan nu tijdens de workshops in het Storytelling Camp weekend komt alles samen, van wat je hebt geleerd en ervaren over jezelf en anderen. Je eigen unieke verhaal, je eigen positieve toekomst beschrijven, één waarmee je jezelf blijft motiveren en een inspirerend voorbeeld bent voor andere jongeren en buurtbewoners.

Bonbini bij het Curaçao Marriott Beach Resort
Leren spreken voor de camera bij Marriott’s Queens Ball Room

Favela Street Foundation

Rocky was voor Favela Street eerder in Rio, Haiti en Lesbos. Ze reisde voor haar eerste project af naar Brazilië, vandaar de naam favela’s (sloppenwijken). Na Brazilië zette zij een vergelijkbaar project op in Haïti. Daar werkte ze gedurende drie jaar met een groep jongeren in de grootste sloppenwijk van Port-au-Prince. Na Haïti was Griekenland aan de beurt, waar Rocky gevraagd werd om in een vluchtelingenkamp op Lesbos een groep jongeren op te leiden als voetbalcoach. Alle ervaringen zijn verwerkt in schoollesprogramma’s in Nederland.

De missie van Favela Street Foundation is om kansarme jongeren te helpen hun zelfbeeld, dat vaak negatief is, om te zetten naar een positieve mindset zodat ze kunnen groeien. Met een persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s wordt de focus gelegd op waarin ze wél uitblinken. Het doel: een duurzame mindsetverandering teweeg brengen, wat de jongeren weer kunnen overdragen aan de mensen in hun eigen community. Voetbal of elke andere vorm van sport is daarbij de gemene deler. Rocky zegt hierover: “Hoe een simpel spelletje voetbal hoop, geluk en blijdschap brengt bij jongeren die regelmatig geconfronteerd worden met armoede en vaak ook geweld.”

Het Curaçao project is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), de Sector Sociale Ontwikkeling die zich inzet voor verbetering van de leefbaarheid en de ontwikkeling van diverse buurten. Favela Street Kòrsou werkt ook nauw samen met diverse lokale organisaties en scholen op Curaçao, waaronder Maris Stella VSBO in Montana, Fundashon Un Mihó Opshon, FFK, FDDK en meer.

bronnen: curacao.nu en favela-street.com en curacaomarriott