Heel veel redenen om nu voor Bonaire te kiezen - caribbeanlatin.nl

Heel veel redenen om nu voor Bonaire te kiezen

De tweelingbroers Jonas en Mink zijn net terug van een geweldige vakantie. Kort nadat Bonaire code geel kreeg, werd de reis geboekt en vertrokken zij samen met grote zus, broer en ouders. Uiteraard moest er rekening worden gehouden met gestelde regels, maar dat is het allemaal waard! We hebben echt zo’n leuke vakantie gehad! Voor wie nog twijfelt lees hun verslag.

Bonaire is wellicht het minst bekende eiland van de ABC- eilanden en staat soms bekend als een klein eiland waar niet heel veel te beleven is. Echter is deze gedachte geheel onterecht, aangezien er op Bonaire veel verschillende dingen te doen zijn en het eiland ruim 1,5 keer zo groot is als Aruba,  maar zit je nooit echt lang in de auto. Ik reisde in Juli 2020 met mijn familie voor twee weken naar Bonaire. In dit verslag vertel ik jullie graag over de mijn leukste activiteiten die ik heb ondernomen en de situatie omtrent het coronavirus op het eiland.

Update Coronavirus Bonaire
Sinds een maand is Bonaire open voor toeristen uit Curaçao, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Wanneer je het eiland bezoekt is het vooraf afnemen van een PCR test niet verplicht, maar wel geadviseerd. Wanneer je bij de reisorganisatie TUI of Corendon een vlucht en hotel in een pakket boekt, zit de PCR test hierin inbegrepen. Daarnaast moet voorafgaand aan de vlucht vanuit Nederland een gezondheidsverklaring worden ingevuld, waarin aangegeven dient te worden of je 24 uur voorafgaand aan de vlucht enige verschijnselen van het coronavirus hebt gehad. Bij aankomst op de luchthaven van Bonaire worden deze verklaringen ingenomen door de plaatselijke GGD.

Op Bonaire zijn momenteel als sinds eind maart geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dit komt ten dele door het succesvolle quarantaine beleid voor mensen die uit risicolanden terugkeren. Bonaire ziet alle landen buiten Curaçao, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk als risicolanden, wat als gevolg heeft dat reizigers uit risicolanden verplicht twee weken in quarantaine worden gezet in een afgesloten resort. Er is dus geen sprake van zelf-quarantaine, maar passagiers uit risicolanden worden verplicht in quarantaine gezet en uitvoerig getest.

Toeristen op het eiland merken echter weinig van de gehele coronapandemie gedurende hun verblijf op het eiland. De restaurants, bars, cafés en andere gelegenheden zijn allemaal open. In winkels, supermarkten en restaurants gelden geen maximum aantal bezoekers en worden mondkapjes alleen door personeel in resorts gedragen en op de luchthaven. Bovendien kan je op Bonaire gewoon naar het café gaan.Tijdens het verblijf op het eiland zal het soms voelen alsof corona helemaal niet bestaat, maar een probleem dat zich alleen in andere delen van de wereld voordoet.

Bovendien heb ik nergens gemerkt dat mensen ‘bang’ voor je waren omdat je uit Europa kwam waar Corona wel aanwezig is. Integendeel zelfs; de lokale bevolking is juist heel erg blij dat er eindelijk weer toeristen naar het eiland komen, aangezien veel mensen in het toerisme werken.

Vliegen in coronatijd
Iedereen die Bonaire bezoekt komt er natuurlijk door het nemen van een vlucht, maar hoe is nou om te vliegen in tijde van Corona? Vanuit Nederland vliegen zowel KLM als TUI Fly naar Bonaire. Wij vlogen zelf met KLM op maandag 13 juli om 12.00. Wanneer je op Schiphol binnenkomt merk je gelijk dat het een stuk rustiger is; er staan geen lange rijen bij de incheckbalies, paspoortcontrole en security check. Echter hangt de drukte op de luchthaven erg af van de tijd wanneer je vliegt, aangezien er vooral voor 11.00 veel vluchten vertrekken. Zo kan in de ochtend de security controle erg druk worden, aangezien Schiphol nog steeds enkele security controlepunten gesloten heeft. Ten tweede valt op dat er op Schiphol diverse maatregelen genomen zijn. Zo zijn mondkapjes verplicht bij de paspoortcontrole, security check en bij het boarden. Verder hangt er overal op de luchthaven plexiglas op plekken waar er geen afstand kan worden gewaarborgd tussen passagiers en het personeel, denk hierbij aan bijvoorbeeld incheckbalies en kassa´s in winkels.

Natuurlijk zijn er ook diverse maatregelen in het vliegtuig genomen. Zo is, hoewel dit bij velen al bekend is, een mondkapje gedurende de hele vlucht verplicht. Het mondkapje mag alleen af als passagiers iets eten of drinken. Houd er dus rekening mee dat je voor de reis naar Bonaire ongeveer 12 uur( inclusief tijd op de luchthaven) je mondkapje dient te dragen. Er gaan verhalen de ronde dat passagiers hun mondkapje om de vier uur moeten vervangen voor een ander mondkapje, maar bijna iedereen aan boord houdt hetzelfde mondkapje op waardoor ik betwijfel of deze regel wel verplicht is.

De service aan boord van de KLM is sterk afgeslankt. Zo krijgen passagiers geen koffie of thee, komt het cabinepersoneel niet langs met duty free artikelen, mag er gedurende de gehele vlucht maar één alcoholische drank worden genuttigd en geen sterke drank, is het assortiment aan drinken aan boord beperkt tot water, cola en sprite en worden er halverwege de vlucht ‘food bags’ uitgedeeld ter vervanging van de tweede warme maaltijd. De food bags zijn grote zakken gevuld met stroopwafels, cola, water, mueslirepen, boterhammen en chocola. Al deze maatregelen zijn er om de contactmomenten tussen het cabinepersoneel en de passagiers te verminderen.

Bij aankomst op de luchthavens worden de gezondheidsverklaringen ingenomen en is het dragen van een mondkapje verplicht tot het moment dat je de luchthaven uitloopt.

Activiteiten op Bonaire
Zoals eerder aangegeven heeft Bonaire ontzettend veel te bieden, ook als je helemaal niet van duiken of snorkelen houdt. Bonaire is een erg gevarieerd eiland, waar voor iedereen wel iets leuks te doen is. Ik zal mijn leukste ervaringen met jullie delen:

Een van de leukste activiteiten die ik afgelopen keer heb gedaan is het huren van een scooter. Het huren van een scooter is makkelijk te regelen en ook relatief goedkoop in vergelijking met andere activiteiten op het eiland. Zelf ik heb de scooters gehuurd bij Scooters Bonaire op de Kaya Grandi 70. Hier kon je de scooters voor 24 uur huren voor maar 30 USD inclusief een helm en verzekering.

Vanaf de locatie waar je de scooters ophaalt kunnen twee routes worden gevolgd: De Noordelijke en de Zuidelijke. Beide routes duren ongeveer 3 uur, maar dit is afhankelijk van hoeveel je stopt. Zelf heb ik de Noordelijke route gereden, maar eigenlijk zijn beide routes fantastisch mooi en brengen ze je naar karakteristieke plekken van het eiland.

Noordelijke route
De Noordelijke route brengt je naar de Queens Highway, het Gotomeer, Rincon en de ongerepte oostkust.

Allereerst rijd je de hele Queens Highway af. Volgens velen is dit het mooiste stukje van het eiland en hier zijn ook veel strandjes waar je kunt snorkelen of duiken te vinden zoals 1000 Steps, Karpata en Tolo. Prachtige plekken waar je een verfrissende duik kunt nemen of de snorkelset kunt opzetten om op zoek te gaan naar kleurrijke vissen en schilpadden.Tip! Het mooiste strandje is 1000 steps, maar qua snorkelen vind ik Tolo en Karpata mooier.

1000 Steps

De route brengt je hierna verder naar de Goto driving trail. Het gotomeer is het grootste zoutwatermeer in Bonaire, waar zich ook veel flamingo’s begeven. Aan het uiteinde van de Goto driving trail kom je aan Rincon, het tweede dorpje in Bonaire. Tip! Stop hier bij Posada Para Mira voor lokaal eten zoals Geitenstoof en leguanensoep met prachtige vergezichten over de rest van het eiland.

Het laatste stuk van de route brengt je langs de ruigere oostkust van het eiland, waar je op sommige punten kan kijken hoe de ruige zee tegen de rotsen aan beukt. Uiteindelijk kom je weer in Kralendijk uit. Tip! Een mooi uitzichtpunt is Seru Largu, wanneer je dit punt wilt bezoeken moet je wel van een klein stukje de route afwijken, maar het uitzicht hiervan is echt fenomenaal.

Zuidelijke route
Deze route brengt je langs de zoutbergen, het prachtige pekelmeer en Lac Bay. Allereerst kom je langs de hoge zoutbergen, die ontstaan doordat het zout enkele maanden moet drogen voordat het verscheept wordt naar de Verenigde Staten en daar als strooizout op de wegen wordt ingezet. Nog voordat je de hoge zoutbergen hebt bereikt zal je Ocean Oasis passeren, een gloednieuwe Beach club gelegen aan de EEG Boulevard 260. De strandclub erg ruim opgezet, waar je terecht kunt van lunch en diner met uitzicht op azuurblauw water.

Ocean Oasis

Nadat je Ocean Oasis hebt gepasseerd kom je al vrij snel uit bij de Salt pier. Deze pier wordt enkele keren per jaar gebruikt voor het vervoer van het zout tussen de zoutbergen en het schip. Wanneer je hier langs rijdt, zal je gelijk opvallen hoe fotogeniek deze plek is; aan de rechter kant zie je metershoge zoutbergen staat in extreem zout roze water terwijl aan de andere kant een imposante pier staat in azuurblauw water. Tip! Zet je snorkelset op en ga opzoek naar schilpadden. Deze plek is zeer geliefd bij jonge schilpadden voordat ze de oversteek maken naar klein Bonaire vanwege zijn grote hoeveelheden aan voedsel.

Salt Pier

Nadat je de Salt pier gepasseerd hebt kom je terecht bij het pekelmeer; dit is een ontzettend groot meer waar zich grote hoeveelheden flamingo’s zich bevinden. Op sommige plekken hier vindt je groepen van wel 15 tot 20 flamingo’s bij elkaar. Zet de scooter hier even aan de kant en geniet van het prachtige uitzicht, waarin je met een beetje geluk een flamingo in hun karakteristieke houding ziet overvliegen.

Nadat je een rondje om het pekelmeer hebt gemaakt, kom je uiteindelijk aan bij Jibe City. Dit is het windsurfwalhalla van Bonaire, zowel voor beginnende als ervaren windsurfers. Jibe City ligt aan een baai met ontzettend helder water dat maximaal een meter diep is, waar altijd een aanlandige wind aanwezig is. Beginnende windsurfers kunnen een bij Jibe City hun allereerste les geven, wat ik iedereen kan aanraden. Het is heerlijk om op een bord te staan en de beginselen van windsurfen te leren. Je gaat gelukkig bij de eerste les nog niet zo hard, zodat je ook kan genieten van het prachtige uitzicht en de wat ervaren windsurfers die in totale controle langs je schieten. Wanneer windsurfen niet aan jouw besteed is, is een stop bij Jibe City zeker de moeite waard. Zo is hier de Hangout Bar gelegen, waar je iets kan eten of drinken met de voeten in het zand met uitzicht op de baai.Heerlijk!

Jibe City

NB! De naam van Jibe City doet wellicht vermoeden dat dit een stadje of iets in die richting is, maar in feite is het gewoon een plek aan Lac Bay waar ze windsurfborden verhuren en waar een restaurant gelegen is. Echter is het wel een plek waar er altijd een gezellige sfeer hangt, ongeacht het tijdstip.

Vanaf Jibe City is het ongeveer nog 20 minuten terug scooteren naar Kralendijk, waarin je je ogen open moet houden, aangezien ook hier flamingo’s in het water langs de weg kunnen staan.

  1. Klein Bonaire

Klein Bonaire is een klein onbewoond eiland voor de kust van Bonaire. Klein Bonaire ligt op 800 meter van de hoofdstad Kralendijk en is in tegenstelling tot de boottocht naar Klein Curaçao makkelijk te bereiken. Binnen 20 minuten stap je uit op het mooiste strandje van Klein Bonaire: No Name Beach. Op Klein Bonaire staat niets, aangezien het een beschermd natuurgebied is. Klein Bonaire staat bekend om zijn prachtige onderwaterleven en het schitterende No Name Beach. Dit strand is ,in tegenstelling tot de meeste stranden op Bonaire, een echt zandstrand en is echt waanzinnig mooi.

Er zijn twee mogelijkheden om Klein Bonaire te bereiken. De meest gebruikte manier is de watertaxi die op verschillende plekken in Kralendijk vertrekt. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten.

Een andere mogelijkheid heb ik afgelopen reis ontdekt en dat is door het huren van een sloep. Op Bonaire kan je voor een hele of halve dag een sloep huren. De oversteek duurt iets langer dan de watertaxi, ongeveer 30 minuten. Het leuke aan een sloep huren is dat je zelf kan bepalen waar je  aanlegt en waar je dan het water in kan springen om lekker te gaan snorkelen. Als je klaar bent met snorkelen, haal je je koude drankjes uit de koelbox, pak je wat borrelhapjes erbij en geniet je van het intens mooie blauwe water en het mooie uitzicht op Klein Bonaire.

Op Klein Bonaire zijn veel plekken waar je kunt snorkelen, al vonden wij Leonara´s reef toch de indrukwekkendste. Hier vond je soorten koraal en vissen, die ik verschilde ten opzichte van de snorkelplekken aan de kust.

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar overal je bootje kan aanleggen en kan gaan snorkelen. Je mag  alleen aanleggen bij  gele boeien in het water, aangezien je anders het koraal kan beschadigen wat je natuurlijk beslist wilt voorkomen.

Ik wil graag nog een goed woordje doen voor de organisatie waar wij de sloep huurden: Chogogo Boat Rental. Zij hebben twee verschillende soorten boten van goede kwaliteit. We waren iets later en mochten het sloepje iets later inleveren, wat een topservice! Voor het huren van een sloepje is overigens geen vaarbewijs voor nodig. Reken op kosten van 100 USD voor het huren van een sloep voor 6 personen.

Dit waren de activiteiten die ons het meest hadden verrast, maar er zijn nog zo veel meer dingen te doen, die ook niet voor de hand liggen zoals:

1.Diepzeevissen

2.Bezoeken van Lac Cai

  1. Washington Slagbaai Nationaal Park
  2. Verschillende drive trails, zoals de Onima Driving Trail

Ayo Bonaire,

Te Despues

Jonas en Mink Hendriks, een tweeling van 18
datum: juli, 2020