Ken jij het verhaal achter het wereldberoemde christusbeeld in Rio? - caribbeanlatin.nl

Ken jij het verhaal achter het wereldberoemde christusbeeld in Rio?

Wie kent het niet? ‘Christus de Verlosser’ is waarschijnlijk het bekendste beeld van Brazilië. Heb jij ‘m al op je bucketlist staan of was jij al ooit is ‘up-close and personal ‘ met dit wereldwonder? Het staat in Rio de Janeiro, bovenop de berg Corcovado, als beschermheilige die waakt over alle Cariocas, zoals de inwoners van Rio worden genoemd.

Wat is nu het verhaal? Wist je dat…

…het standbeeld het op drie na grootste beeld van Christus ter wereld is? Dit iconische wonder zich laat meten met andere wereldwonderen, zoals Machu Picchu, de Chinese Muur en het Romeinse Colosseum?

…het standbeeld op de top staat van de berg Corcovado in Rio, maar liefst 30 meter hoog is en de uitgestrekte armen horizontaal reiken tot 28 meter?

…het niet alleen de meest herkenbare bezienswaardigheid van Rio is, maar ook een wereldwijd symbool van het christendom dat elk jaar miljoenen gelovigen en niet-gelovigen naar de top van de berg Corcovado lokt?

… dat het christusbeeld er is gekomen, omdat in die tijd het rooms katholieke aartsbisdom zich zorgen maakte over de in hun ogen ‘toenemende goddeloosheid’ van de Braziliaanse gemeenschap?

…het christusbeeld op de top van de berg Corcovado moest worden geplaatst, zodat het van overal in Rio zichtbaar zou zijn, en daarmee de inwoners van Rio kon terug veroveren op het christendom?

… het Christusbeeld kijkt vanaf de top van de berg naar de opkomende zon en de armen wijdt spreidt om de inwoners en bezoekers van Rio met open armen te verwelkomen.

…het 9 jaar duurde voordat het beeld in 1931 klaar was, er 3 kunstenaars aan hebben gewerkt waaronder een Braziliaan, Italiaan én een Frans-Poolse beeldhouwer?

…door de omvang van het beeld, het in elkaar moest worden gezet op de top van de berg Corcovado, waarbij lange houten palen als steigers dienst deden en arbeiders hierop moesten klimmen met alle gevaren van dien?  

En dan nog dit, handig om te weten

Via het Tijuca woud kun je per auto of treintje op de Corcovadoberg komen. Om de voet van het beeld te bereiken dien je 220 treden te beklimmen, maar tegenwoordig zijn er ook roltrappen. Een wel heel spectaculaire manier om Christus de Verlosser te bewonderen, is per helikopter.

Het weer speelt een belangrijke rol. De beste tijd voor een bezoek is vroeg in de ochtend of later in middag na 3 uur. Het weer in Rio is erg grillig, vooral in de zomer (onze winter) en zelfs als het zonnig is, kan het bewolkt zijn op de top van de Corcovado berg. Je moet dus een beetje geluk hebben met het weer, maar probeer vooral niet teleurgesteld te zijn.

Tip: Als je al op de top van de berg bent en je ziet alleen maar wolken, maak je dan niet te snel druk, Soms moet je gewoon geduld hebben en wachten tot de lucht opklaart, geloof ons, dat moment komt er en het is magisch. Kijk vooral overdag maar ook s’ avonds of je het christusbeeld kunt zien. Bij heldere hemel moet het goed te zien zijn en als het bewolkt is blijf dan kijken tot er een moment komt dat de wolken optrekken, je zal zien je geduld wordt dan ruimschoots beloond.