Panamahoeden komen uit Ecuador, hoe zit dat? - caribbeanlatin.nl

Panamahoeden komen uit Ecuador, hoe zit dat?

Anders dan de naam doet vermoeden komt de panamahoed niet uit Panama, maar uit Ecuador. Hoe zit dat nu eigenlijk? Deze elegante traditioneel witte hoed met de zwarte band wordt al decennialang door vele groten der aarde gedragen, zowel mannen als vrouwen. Ze zijn er tegenwoordig in verschillende modellen en kleuren, van een vrolijk blauwe kleur tot stijlvol naturel, hoe fashionable wil je het hebben?

De oorsprong van de hoed

Sinds pre-incaculturen, en dan hebben we het over duizenden jaren geleden, bestaat deze vorm van weefkunst al. De hoed is gemaakt van heel fijn en dun stro van de toquillapalm die groeit in het tropische kustgebied van Ecuador. De Spanjaarden waren de eersten die er kennis mee maakten. Pas midden 19e eeuw werden de hoeden vanuit Ecuador naar Panama gebracht, Toen nog waren het goedkope, lichte hoofddeksels die goede bescherming boden tegen de zon. Goudzoekers en later de werkers aan het Panamakanaal droegen de hoed massaal en namen vervolgens de hoeden mee naar hun thuisland Amerika. Menig Amerikaanse president heeft de hoed gedragen en het werd pas echt een fashion item toen ook Hollywoodsterren er mee gezien wilden worden.

De real deal!

En als je nu denkt wow, ik wil ook een Panamahoed, dan is het goed te weten waarop je moet letten. Goedkoop zijn ze overigens niet, tenminste als je de ‘real deal’ zoekt. Een echte Panamahoed wordt met de hand gevlochten en dat kan soms wel 3 maanden in beslag nemen. De hoeden zijn heel soepel en verfijnd, er is zelfs een model dat je kunt oprollen en zodra je ‘m weer wilt opzetten deze zonder kreukels weer in de originele vorm terugschiet. Het leukste is natuurlijk als je de hoed in Ecuador koopt, in Cuenca vind je de meeste hoedenmakers. Overigens is deze prachtig koloniale stad een bezoek meer dan waard tijdens een bezoek aan dit veelzijdige en kleinste land in Zuid Amerika.