Reizen naar Curaçao in tijden van Corona - caribbeanlatin.nl

Reizen naar Curaçao in tijden van Corona

Curaçao is het grootste en bekendste eiland van de Abc-eilanden. Hoe is het om hier in tijden van corona op vakantie te gaan? Eind december reisden we naar Curaçao en verbleven er een week. In dit verslag vertellen we over de reisvoorbereidingen en de situatie omtrent corona op het eiland.

Voorbereiding reis

Het papierwerk waaraan passagiers moeten voldoen voor hun reis vanuit Nederland naar Curaçao zijn door het Coronavirus aangescherpt. Iedere passagier moet de volgende vier documenten in orde hebben: Het PCR testcertificaat, de Passenger Locator Form( PLC), de Digital Immigration Card (DI card) en een gezondheidsverklaring. Dit is meer dan gebruikelijk, maar als je weet wat je waar kunt krijgen, is het in orde krijgen van de documenten goed te doen. De PCR-test is misschien wel het belangrijkste document voor reizigers naar Curaçao. Iedere passagier boven de 6 jaar oud is verplicht om bij aankomst een negatieve PCR-test te overleggen die uiterlijk 72 uur voor vertrek is afgenomen. Wij vlogen zelf op donderdag om 13.35, waardoor wij de test vanaf maandag 13.35 konden laten afnemen.

tip: doe de test zo vroeg mogelijk

Aangezien de uitslag soms langer op zich kan laten wachten dan de voorgeschreven 24 tot 36 uur. Dit is omdat iedereen zich moet laten testen bij een commercieel coronatestcentrum, die hun monsters naar hetzelfde lab sturen waar de GGD monsters worden gekeurd. In het geval dat er veel GGD monsters zijn, krijgen die voorrang boven de commerciële monsters waardoor de uitslag langer op zich laat wachten. Het is helaas NIET mogelijk om je voor de reis te laten testen bij de GGD, aangezien die geen testcertificaat geven. Daarnaast moet je een PCR-test ondergaan; een gorgeltest of sneltest wordt niet goedgekeurd. Wij hebben ons zelf laten testen bij het huisartsenlab, waar je een heel gemakkelijk online een afspraak kan maken. Het Huisartsenlab heeft ruim 30 vestigingen in Nederland. Nog een tip: Print het testcertificaat uit zodat de controle op Schiphol en bij aankomst op Curaçao makkelijker verloopt.

Andere vereiste documenten

Naast het negatieve testcertificaat moeten alle passagiers ook voldoen aan de Passenger Locator Form( PCL), de Digital Immigration Card (DI card) en een gezondheidsverklaring. De PCL en DI card kunnen worden ingevuld via dicardcuracao.com. De DI card is een immigratiekaart waar zaken moeten worden ingevuld als het vluchtnummer en het verblijf op de bestemming. De PCL kaart is in het leven geroepen sinds de uitbraak van het coronavirus. De PCL kaart kan pas worden ingevuld als je beschikt over het negatieve testcertificaat, aangezien die ook in de PCL kaart moet worden ingevuld. Naast de PCL en DI card, heeft de Nederlandse regering verplicht dat alle reizigers een gezondheidsverklaring moeten invullen. In de gezondheidsverklaring dient aangegeven te worden of je 24 uur voorafgaand aan de vlucht enige verschijnselen van het coronavirus hebt gehad. 

Let op dat regels snel weer kunnen wijzigen

Sinds kort stelt de Nederlandse regering ook eisen voor Nederlanders die willen terugkeren uit het buitenland. Zo verplicht de Nederlandse regering sinds 20 januari 2021 alle reizigers die van het buitenland naar Nederland vliegen een PCR-test en een sneltest te doen. Deze heftige maatregel geldt op dit moment niet voor reizigers die van Curaçao naar Nederland vliegen, aangezien Curaçao wordt gezien als een laagrisicoland. De lijst van laagrisicolanden verandert continu, waardoor deze verplichting eventueel voor Curaçao zou kunnen gaan gelden in de toekomst op het moment dat de besmetting hoog worden.

Coronasituatie op Curaçao

Tot zo ver al het formulierwerk wat een reis naar Curaçao met zich meebrengt; wat zijn de aanraders van het eiland en waarom is het zo tof om in tijden van Corona het eiland te bezoeken. Aruba, Bonaire en Curaçao hebben op dit moment een oranje reisadvies wat inhoud dat reizen voor vakantiedoeleinden wordt afgeraden maar niet verboden. Dit oranje reisadvies is niet ontstaan vanwege het hoge aantal besmettingen op de eilanden, maar omdat het op vakantie gaan niet past binnen het beleid van de Nederlandse overheid om zo veel mogelijk thuis te blijven. Onze verwachting is dat het reisadvies voor Aruba, Bonaire en Curaçao versoepelt zal gaan worden, zodra de besmettingen in Nederland  gaan dalen.

Avondklok

De enige twee maatregelen rondom corona momenteel op het eiland is de avondklok van 23.00 tot 04.30 en de verplichte horecasluiting om 22.00. De ‘’Lei Seku’’, het verbod op alcohol op straat en in de horeca is inmiddels verruimd. Alleen als de avondklok geldt mag er geen alcohol worden geschonken.

Toen wij zelf op het eiland waren was er een avondklok vanaf 21.00 en werd er geen alcohol geschonken in restaurants, voor hotelgasten in het restaurant van het hotel gold deze maatregel niet. We hebben zelf de maatregelen niet als zeer storend ervaren, aangezien er al veel meer dingen mogelijk waren op Curaçao dan in Nederland en de situatie omtrent Corona veel minder dreigender aanvoelde dan in Nederland. We hebben zelf ervaren dat je geen last zal hebben van de maatregelen, zolang je je activiteiten erop aanpast. Zo konden we gewoon lekker ergens een hapje gaan eten, maar vanwege de avondklok deden we dat eerder dan gebruikelijk en een non-alcoholisch drankje smaakt natuurlijk ook heerlijk.